Bågskyttet börjar – äntligen – komma igång!

Postat: 1 juni, 2017

Idag ställde vi upp tre av de fem buttarna på banan. Tanken är att alla fem ska upp när vi bara bestämt var de ska stå. Då kommer de att fästas i marken med varsitt jordankare så att de inte blåser omkull vid hårda vindar. Det kommer även att byggas ett litet förrådshus uppe vid bågskyttebannan där vi kommer att förvara buttarna och tavlor till dessa.

De tre som är uppställda är skyddade mot väder och vind med varsin lättpress som man fäller bakåt när man ska skjuta. Efter avslutad skjutning fäller man över pressen som hålls på plats med gummistroppar som hakas fast i krokar.

Vi har varit i kontakt med Cenneth Åhlund, generalsekreterare i Svenska Bågskytteförbundet, som har varit vänlig och lovat att komma ut till oss för lite coachning och tips om bågskytte en torsdagskväll inom kort.

Vi kommer att gå ut med info här på hemsidan och via mejl när vi vet exakt tid och datum.

Bilderna från dagens fixande på bågskyttebanan (klicka på bilderna så blir det större – backa i webbläsare så blir de mindre)

Buttarna 1 juni 2017 (1)

Tre av buttarna står nu ute på banan. Tavlorna är fästade med fyra spikar som har ett handtag av en bit trädgårdsslang – enkelt men effektivt.

 

Buttarna 1 juni 2017 (2)

Pilarna fastnar i två stycken 10 centimeter tjocka ”liggunderlag”. Dessa tål många pilar, men förstörs ganska fort av solens strålar. Därför måste de täckas med presenningen efter avslutad skjutning.

 

Buttarna 1 juni 2017 (3)

De tjocka skivorna hålls på plats i ställningen med två spännband.

Buttarna 1 juni 2017 (4)

För att vara säker på att pilarna inte ska fara rakt igenom buttarna hänger det tjock fiberduk i bakkant som stoppar pilar som är på väg igenom.

 

Buttarna 1 juni 2017 (5)

En presenning sitter fästad på baksidan av buttarna. Man fäller bara över presenningen och fäster den i framkant med gummistroppar där det sitter det krokar.

 

Buttarna 1 juni 2017 (6)

Presenningen hålls sträckt med hjälp av gummistroppar som hakas i krokar.